torsdag 6 februari 2014

Square Up i Örebro!

Helgen den 31/1-2/2 genomförde vi i Buffalo Squares en nybörjarkurs i Square Dance - för ungdomar. Evenemanget har gått under namnet Square Up och upplägget är baserat på våra populära ungdomsdanser. Kursen går i ett snabbt tempo och vänder sig mot ungdomar som är cirka 13-31 år gamla. Vi gick igenom hela Basic på en enda helg. Det här var andra gången vi genomförde en sån här ungdomskurs och det gick minst lika bra som första gången!

Förutom själva kursen bjuder även helgen på god mat, pizza, tacobuffé och lasagne är några av rätterna som vi serverades under helgen. Dessutom tillkommer den fina frukosten och frukt och godis som finns tillgängligt under hela helgen. Kursen är intensiv, det är ändå cirka 50 calls som ska läras ut så det har varit viktigt med många pauser. Vi pausar för vatten, frukt, fika och lekar! Att bryta av med en lek är bra, dels får kursdeltagarna en paus från inlärning och kan slappna av en stund, dels handlar det om att vi alla ska lära känna varandra bättre och ha kul ihop! För den sociala samvaron är en ytterligare viktig del av en lyckad kurshelg. Vi vill att de nya dansarna ska känna sig välkomna, få nya vänner och få en känsla av samhörighet.

Square Thru 4

Vi hade sex kursdeltagare den här gången vilket ändå är fler än vid det första tillfället och alla hängde med jättefint och verkade ha roligt! En del hade hört talas om Square Dance förut och provat på lite, med andra var helt nya. Jag fick alltså började fredagskvällen allra från början, med att berätta om hempositioner, partner och corner... Därefter började jag lära ut calls, ett i taget och vi gick igenom de 14 första på listan inom knappt två timmar. Därefter var det middag och lekar!

På lördagen startade vi klockan 10.00 och nu började vi komma igång. Vi började med stjärnor, Lead Right och Veer Left. Under dagen hann vi igenom cirka 30 calls. Det var många pauser för vatten, lekar, fika och lunch. Grand Square tog cirka 5 minuter att gå igenom. Till söndag sparade vi cirka 8-9 calls och några varianter som vi gick igenom och övade mer på. Vi gjorde bland annat Left Swing Thru från en "Right Hand Wave" samt Ends Cross Run, alltså sådant som är lite mer avancerat. Ibland fick deltagarna fick önska musik och jag spelade bland annat Avicii, Daft Punk och en hel del Electro Swing!

Pass The Ocean
För min egen del tyckte jag det kändes bra i helgen. Det var oerhört roligt att få vara med och skapa nya dansare! Förra gången, på den första Square Up, var det första gången jag lärde ut vissa av callen och det hela var så nytt. Nu kändes det bekant på något sätt, jag fick mer självförtroende och var mer trygg i situationen. Jag hade även fått några tips och idéer av Tomas Hedberg just när det gäller utlärning av de allra första callen. I och med att jag berättade och förklarade om callen fick jag även större insikt hur callen är uppbyggda och mer förståelse för hur de fungerar och hur jag kan använda dem. Med andra ord kände jag under helgen hur jag utvecklades som caller. Till exempelvis kan jag nu göra mer intressant koreografi och bättre dans även med bara de första cirka 14 callen.

Det mest fantastiska under helgen är just det här att följa de nya dansarna i sin inlärning. Jag är med hela vägen från Bow to the Partner till Ferris Wheel och Singing Calls i full fart! Att faktiskt skapa den resan och se och följa deras utveckling på så nära håll, och under en sån koncentrerad och intensiv tidsperiod, har varit bland det häftigaste jag har varit med om! Jag har gjort en del olika saker i mitt liv, gått på disco, seglat på västkusten och åkt slalom i fjällen, men det här kan nog vara det roligaste jag någonsin har gjort! Allting, hela situationen, är så extrem. Nybörjarna färdas längs en motorväg rakt in i hjärtat av Square Dance, världens roligaste aktivitet, och det är så fantastiskt att se dem lyckas! Efter helgen kände jag mig känslomässigt ur balans och alldeles vimmelkantig av lyckorus och alla olika intryck.

Vi tror på Square Up. Vi känner att det fungerar och att kursdeltagarna får en rättvis bild av Square Dance. Vi vill göra det igen och kommer snart börja planera för en ungdomskurs i höst. Det är nu vi skapar nya Squaredansare! Och gissa vad? Det är bara roligt!

Wheel and Deal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar